Ryggont – Vad kan det bero på?
Alla har någon gång upplevt att de fått ont i ryggen. Detta kan bero på en mängd olika orsaker. I de allra flesta fall är det helt ofarligt och går ofta över av sig självt. Viktigt är dock att tänka på att om du har haft ryggont i mer än två veckor, så är det bra att söka vård. Den allra vanligaste orsaken till att man får ryggont är när man inte hittar en bakomliggande orsak. Detta kallas kort och gott för vanlig ryggvärk och kan bero på allt från muskelkramp till att du fått små bristningar i vävnader eller runt diskarna i ryggen. Du kan känna av denna smärta om du lyft något tung, eller om du suttit stilla en längre stund. Smärtan kan även bero på att du är stressad, spänd eller att du är gravid.
Olika typer av ryggont
Ryggont kan bero på att du råkat ut för ryggskott, som är en benämning på plötslig eller gradvis värk i ryggen. Ont i ryggen kan även bero på lumbago, som är en benämning på ryggont som känns i nedre delen av ryggen, ländryggen och skinkorna. Ont i ryggen kan även bero på ischias eller diskbråck. Det finns även en mängd ovanliga orsaker till att du fått ryggont. Dessa är kotkompression, cancer, spinal senos, spondylos, reumatiska sjukdomar, spondylit och diskit. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på hur dina smärtor känns och om det tillkommer andra syptom.
När ska du söka vård?
Ryggont är något som ofta går över av sig självt. Ett ryggbälte kan hjälpa till att lindra smärtorna. Dock är det viktigt att du söker vård om dina smärtor inte har gått över efter två veckor. Du bör även söka vård om du får andra symptom eller smärtor. Skulle det vara så att du känner av att det domnar i benen, eller kring könsorgan, du kissar på dig eller har symptom så som svaghet, feber eller går ner i vikt, så bör du söka vård, eftersom det då kan ligga något annat bakom din ryggsmärta.