Ont i Svanken

Ont i svanken är ganska vanligt och oftast är det helt ofarligt. Svanken är en del av ryggen och din smärta kan hänga ihop med att du har ont även i övriga delar av din rygg. Det finns en mängd orsaker till ont i ryggen så väl som ont i svanken.

Många gånger har smärtan ingen bakomliggande orsak, utan kan ha uppstått genom att du suttit eller legat konstigt, eller att du utfört en hastig rörelse av något slag. Svanken sitter i slutet av ryggen, den så kallade ländryggen.

Ont i svanken kan kännas av genom att du får mindre känsel eller att det strålar ut smärta från just detta område. Det kan även vara en riktigt kraftig smärta kring svanken om du står rakt eller utför tunga lyft. Många gånger kan du få ont i svanken, men smärtan känns av ut i dina ben eller i höfterna. Anledningar till att du får ont i svanken kan hänga ihop med att du överbelastar ländryggen och får ryggskott. Det kan även vara så att du har klämt din ischiasnerv.

Behandling av ont i svanken

Ont i svanken så väl som ryggont brukar för det mesta gå över av sig själv. Du kan underlätta och avlasta din rygg genom att använda dig av ett ryggbälte. Se till att din kropp får vila ordentligt, men även att du rör på dig, så att du inte stelnar till totalt. Om dina problem och smärtor inte går över, så är det viktigt att du ser till att söka vård.

Detsamma gäller om du får en huggande smärta i svanken eller om du har svårt att utföra vardagliga sysslor. Att söka vård om smärtorna inte går över är viktigt eftersom det kan ligga andra orsaker bakom dina smärtor. Du som har ont i svanken kan även få hjälp och lindring hos en kiropraktor eller en naprapat.

Bland annat genom massage. Undvik att överbelasta din rygg och svank i förebyggande syfte, särskilt om du ofta lyfter tungt. Lyft med benen och inte med ryggen.

Tveka inte att söka vård

Om dina smärtor inte går över av sig självt, eller de blir värre, så är det viktigt att se till att komma i kontakt med vården, på ett eller annat sätt. Antingen via din vårdcentral eller genom att få hjälp av en kiropraktor eller naprapat.