Diskbråck
Om en disk placerad mellan kotor i din ryggrad brustit och buktar in mot din ryggradskanal har du drabbats av diskbråck. Det är förhållandevis vanligt och gör inte alltid särskilt ont, även om det kan göra det. Om du har ischias eller ont i ryggen måste du vara försiktig – risken finns nämligen att disken trycker mot nervrötter eller ryggmärg. I såna fall kan det tyvärr bli tal om operation.
Det vanligaste är att man får diskbråck i ländryggen, alltså den nedre delen av ryggen. Efter ländryggen är halsryggen den mest utsatta delen av ryggen när det kommer till diskbråck. Det är även möjligt att få diskbråck i bröstryggen men det är mer ovanligt än i länd- och halsrygg. Varför somliga drabbas av diskbråck finns inget säkert svar på men det finns ett genetiskt samband.
Vanliga symptom
Det finns många symptom som kan avslöja diskbråck. Förutom ryggont bör du även vara uppmärksam på följande symptom som kan bero på diskbråck:
- Domningar och stickningar i ett eller båda benen
- Försämrad känsel i ben och fot
- Ont i nacken
- Smärta i armar och fingrar
- Svårighet att kontrollera avföring och urin
Behandling
Diskbråck brukar självläka inom ett par veckor. Om din värk inte har gått över inom ett par veckor bör du kontakta din läkare snarast – framför allt om du är i övre medelåldern och upplever svårigheter att kontrollera avföring och urin samt domningar och stickningar i ben, armar, ändtarm och könsorgan. Vill det sig illa måste du opereras men det är ovanligt att operation blir nödvändigt.
Det vanligaste är att man får hjälp av en kiropraktor eller naprapat. Det bästa alternativet för att bli kvitt sitt diskbråck är nämligen att träna upp kondition och muskler. Ett tips är att kontakta http://ischiasspecialisterna.se/ som har lång erfarenhet av att hjälpa patienter som drabbats av diskbråck. Du behöver inte en remiss för att dom ska hjälpa dig med ett anpassat träningsprogram.